Ostamalla kotimaista emme ulkoista ympäristövaikutuksia muihin maihin.
Suomalainen lähellä tuotettu ruoka on monesti erinomainen ilmastoteko.
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi syyskuun kokouksessaan aloitteen, jonka tavoitteena on, että kaupunkiorganisaatio pyrkii liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamiseen vuoteen 2025 mennessä.
On tärkeää, että tämän päätöksenteon toteutuksessa huomioidaan eri väestöryhmien ravitsemussuositukset ja se, että kaupungin ruokahankinnoissa kotimaisten raaka-aineiden hyödyntäminen arvotetaan korkealle. Vastaavasti ulkomaisten raaka-aineiden käyttöä tulee vähentää merkittävästi puolittamalla niiden kulutus.
Ostamalla kotimaista emme ulkoista ympäristövaikutuksia muihin maihin. Läheltä tulevat raaka-aineet ovat tuoreita. Esimerkiksi kannattaa välttää kaukomaiden tuotteita riisiä ja soijaa, joiden viljely kuormittaa tutkitusti ympäristöä. Lisäksi niiden tuotannossa käytetään paljon torjunta-aineita, jotka ovat meillä kiellettyjä vaarallisten ympäristövaikutusten tai esimerkiksi syöpäriskin vuoksi.
Kotimaisia raaka-aineita kannattaa suosia myös siksi, että Suomessa tuotantoeläinten hyvinvointi ja hyvä terveystilanne mahdollistavat antibioottien vähäisen käytön. Torjunta-ainejäämät ovat merkittävästi alhaisemmat tuontiruokaan verrattuna. Myös lannoitteiden raskasmetallipitoisuus on Euroopan tiukimmin säädeltyjä.
Helsinki on kansallisesti tärkeä suunnannäyttäjä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Vaadimme, että päiväkodeissa ja vanhusten palvelutaloissa tarjotaan jatkossakin terveellistä ja monipuolista kotimaista ruokaa.
Noora Juvonen
Sanna Rauhansalo
Helsinki
Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Mielipide-palstalla 17.11.2019